Hopp til hovedinnholdet

Lynkurs for unge boligkjøpere

Hvor mye kan jeg låne?

Det å kjøpe bolig er for de fleste den største investeringen de gjør i livet

Hjertepumpa slår når du tenker på å bruke mange millioner som du ikke har, og sette deg i gjeld i 20–30 år fremover. Å ta opp boliglån er en big deal, men det er ikke vanskelig. For heldigvis trenger du ikke å kunne alt, eller klare alt alene, banken hjelper deg å regne ut hvor mye penger du både kan og tåler å få låne.  


Når du skal kjøpe bolig; har du litt penger, og så har Sparebanken ganske mye, og til sammen så blir det nok til at du får deg en bolig. De de låner deg penger, som gjør det mulig for deg å kjøpe bolig. 


Før du avtaler møte med banken er det greit å vite at du har det økonomiske på plass. En slags skrekkblandet fryd! 


Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig?

Som en hovedregel kan du ikke låne mer enn 85 % av kjøpesummen på boligen. Det betyr at du må ha minimum 15 % egenkapital som sikkerhet. Det kan være penger du har på BSU eller på en annen konto, eller en kombinasjon. Hvis du vil kjøpe en bolig til 3 millioner kroner, må du altså ha minst 450 0000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale ca. 75 000 kroner i omkostninger. Banken gjør alltid en individuell vurdering av hvor mye egenkapital du må ha.


Omkostninger

Hvor mye du må betale i omkostninger, avhenger av hva slags bolig du kjøper. 


Selveier: Du må betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, og et lite gebyr for tinglysing av skjøte og tinglysing av bankens sikkerhet.


Borettslag: Omkostningene er betydelig lavere, ca. 5000 kroner.


Betalingsevne

Banken passer også på at du har god nok økonomi til å betale for lånet – dette kalles «betalingsevne». Dette gjør banken ved at vi setter opp et budsjett der vi ser på dine totale inntekter. Vi ser dette opp mot dine kostnader, både knyttet til det å leve og de nye kostnadene du får når du kjøper din egen bolig, inkludert ditt nye boliglån. Når vi ser på betalingsevnen ser vi samtidig på at budsjettet ditt vil tåle en renteheving på 5 prosentpoeng. Da vet vi at du fortsatt kan klare dine økonomiske forpliktelser, selv om renten skulle øke. 


Fem ganger inntekt

I Utlånsforskriften er det blant annet bestemt at du ikke kan låne mer enn 5 ganger egen inntekt. Dersom du skal låne 2 600 000 kr, betyr det at du må ha en inntekt på minst 520 000 kr i året. (Kjøper du sammen med noen, kan du dele summen på to.) I tillegg til dette, vil betalingsevnen din avhenge av eventuell eksisterende gjeld og kostnader til eventuelle eiendeler, som for eksempel bil.

 

Når disse tingene er på plass, kan du få et finansieringsbevis. Det er bankens måte å fortelle megler og selger på at vi har ryggen din dekket. 


Prøv vår boliglånskalkulator

4UNG

Ekstra gode betingelser for deg som er ung:

  • Fleksibilitet til å gi deg boliglån – selv uten hele egenkapitalen 
  • Vår laveste boliglånsrente
  • Din egen rådgiver som hjelper deg hele veien 
  • Mulighet for kundeutbytte på BSU, sparekonto og lån